Vilka regler finns det kring hyresrätter?

12.06.2024

Regler för hyresrätter

Regler för hyresrätter i Sverige omfattar flera olika aspekter, inklusive hur hyror bestäms, besittningsskydd, och regler för uppsägning och andrahandsuthyrning. Lagen som är tillämplig är 12 kap. Jordabalken, även kallat hyreslagen. 

Besittningsskydd för hyresgäster

En viktig och grundläggande princip för hyresrätter är att hyresgästerna har besittningsskydd, vilket innebär en rätt att bo kvar i lägenheten under vissa förutsättningar. Dessa är exempelvis att man har skött sig, tagit hand om lägenheten och betalat sin hyra. Man har också en rätt att bo kvar så länge kontraktet gäller, även om hyresvärden vill att man flyttar ut tidigare. 

Vad är viktigt att tänka på med en hyresrätt?

  1. Hyreskontraktet: Det är grundläggande att ha ett skriftligt hyreskontrakt där alla villkor är tydligt angivna. Detta inkluderar hyresperiodens längd, hyrans storlek, eventuella regler om hyreshöjning, och vilka kostnader som ingår i hyran.

  2. Besittningsskydd: För hyresgäster är det viktigt att förstå om och hur besittningsskyddet gäller för den aktuella hyresrätten. Besittningsskyddet ger hyresgästen rätt att bo kvar i bostaden under vissa förutsättningar, även efter att hyresavtalet löpt ut.

  3. Underhåll och reparationer: Hyreskontraktet bör tydligt ange vem som är ansvarig för underhåll och reparationer av bostaden. Generellt är hyresvärden ansvarig för det yttre underhållet och större reparationer, medan hyresgästen ansvarar för det inre underhållet.

  4. Förändringar i bostaden: Om hyresgästen vill göra förändringar i bostaden, som att måla om eller sätta upp hyllor, bör detta först diskuteras med hyresvärden. I vissa fall kan hyresvärdens tillstånd krävas.

  5. Hyreshöjningar: Regler för hur och när hyran får höjas bör vara tydligt angivna i hyreskontraktet. Ofta finns det lagstadgade gränser för hur mycket hyran får höjas.

  6. Uppsägning av hyresavtalet: Både hyresgästen och hyresvärden har rätt att säga upp hyresavtalet, men det finns regler för uppsägningstider och hur uppsägningen ska gå till. Dessa bör följas noggrant för att undvika tvister.

  7. Deposition: Om en deposition krävs, bör detta specificeras i hyreskontraktet, inklusive villkor för hur och när depositionen återbetalas.

  8. Kommunikation: God kommunikation mellan hyresvärd och hyresgäst är avgörande för att undvika missförstånd och konflikter. Det är viktigt att hålla varandra informerade om eventuella problem eller förändringar som påverkar hyresförhållandet.

När man tittar på en hyresrätt

Innan man hyr en lägenhet är det flera viktiga saker att ta ställning till, som exempelvis läget, området, grannarna, om man får ha husdjur och skicket på lägenheten. En fråga som kan uppkomma är om man får måla om i sin lägenhet och enligt 12 kap. Jordabalken har man rätt att måla om så länge man återställer lägenheten när man flyttar ut. Det är dock en bra idé att diskutera med sin hyresvärd innan man förändrar något i lägenheten. 

Behöver du rådgivning kring hyresavtal eller har du frågor? Kontakta oss via mail eller telefon, vi svarar inom 2 timmar. 


Kontakta oss för ett kostnadsfritt rådgivningssamtal

E: info@treschowpartner.se
T: +46 (0) 704-18 55 93