Vikten av transparens vid fastighetsförsäljning
Vikten av transparens vid fastighetsförsäljning
Sveriges radio (SR) publicerade i dagarna nyheten om Ulla Assarson som står inför en juridisk utmaning. Vid försäljningen av sin gård i Vallda upplevde köparna att information gällande att den invasiva växten parkslide som fanns planterad på gården inte hade presenterats för dem. Fyndet av växten utgjorde ett så stort problem för fastighetsköparna att de nu vill häva köpet och har stämt Ulla i en dom som just nu behandlas i Varbergs tingsrätt.
Ulla, som inkluderat information om växten i objektbeskrivningen anser att omständigheterna funnits tillgänglig för köparna att ta del av. Trots detta har köparna valt att stämma henne, grundat på att de inte fått tillräcklig information om växtens förekomst innan kontraktet skrevs.
Från Ulla Assarsons perspektiv handlar situationen om att navigera de juridiska kraven på information och transparens vid fastighetsförsäljning. För en privatperson som vill sälja sin fastighet kan det kännas svårt att veta vilken information som måste framkomma vid fastighetsförsäljning för att förhindra att juridisk problematik uppstår. Treschow & Partner vill därför informera om vikten av transparens vid fastighetsförsäljning och hur långt denna skyldighet sträcker sig för privatpersoner.
Säljarens skyldighet att meddela fastighetsköparen om alla relevanta aspekter av fastigheten är en central del av en transparent och rättvis fastighetsförsäljning. Denna skyldighet innefattar att informera köparen om både synliga och dolda problem som kan påverka fastighetens värde eller användbarhet. När det kommer till invasiva arter, som parkslide, är det särskilt viktigt att säljaren ger en fullständig och tydlig beskrivning av deras förekomst och potentiella konsekvenser. Ifall visning av fastigheten sker på vintern när växtligheten på tomten inte är lika framträdande ökar vikten av att hålla en direkt konversation om eventuellt problematiska växter.
Enligt svensk lag, och särskilt enligt jordabalken, har säljaren en skyldighet att upplysa köparen om alla kända fel och brister på fastigheten. Detta inkluderar dolda fel som köparen inte rimligen kan förväntas upptäcka vid en normal undersökning. För att uppfylla denna skyldighet bör säljaren inte bara nämna sådana problem i objektbeskrivningen, utan också säkerställa att köparen verkligen förstår vad det innebär. Detta kan innebära att ge detaljerad information om artens omfattning, de risker den medför, och eventuella åtgärder som redan har vidtagits eller som kan behövas.
För att undvika juridiska problem, som det Ulla Assarson nu står inför, kan det vara klokt för säljaren att ha en direkt dialog med köparen om sådana frågor. Detta ger köparen möjlighet att ställa frågor och få en klar förståelse av situationen. Dessutom kan det vara fördelaktigt att inkludera informationen i köpeavtalet, vilket ger en formell och bindande dokumentation av vad som har kommunicerats.
Treschow & Partner betonar vikten av att säljare är noggranna med att uppfylla sina informationsskyldigheter. Genom att vara transparent och tydlig kan säljare skydda sig mot framtida tvister och säkerställa att köparen är fullt medveten om alla aspekter av fastigheten. Detta är avgörande för att upprätthålla integriteten i fastighetsmarknaden och för att säkerställa att både säljare och köpare har en korrekt och fullständig bild av vad ett fastighetsköp innebär.
Eftersom domen gällande Ulla Assarsons fastighet ännu inte är avgjord vet vi ännu inte vad domstolen har att säga om denna fråga, men för att undvika att själv hamna i den osäkra situation som nu uppstått för fastigheten i Vallda rekommenderar vi på Treschow & Partner att kontakta oss innan du säljer din fastighet för att försäkra dig om en trygg och smidig försäljning.
Kontakta oss för ett kostnadsfritt rådgivningssamtal