Veterinärbesiktning häst

03.06.2024

Veterinärbesiktning häst

Det är viktigt att veterinärbesiktiga sin häst för att säkerställa att hästen är i god hälsa och inte lider av några dolda skador eller sjukdomar som kan förvärras av träning eller tävling. En veterinärbesiktning kan identifiera eventuella hälsoproblem tidigt, vilket möjliggör snabb behandling och minskar risken för allvarligare komplikationer. Det bidrar också till att skydda andra hästar från smittsamma sjukdomar och upprätthåller en hög standard av djurvälfärd inom hästsporten. Dessutom kan en veterinärbesiktning vara ett krav för att få delta i vissa tävlingar och evenemang, samt kan vara nödvändig vid köp och försäljning av hästar för att ge köparen en klar bild av hästens hälsostatus.

Vem ska stå för veterinärbesiktningen?

I frågan om vem som ska stå för besiktningen av en häst, specifikt i samband med tävlingar, framgår det att det är tävlingsveterinärens eller banveterinärens uppgift att utföra besiktningen. Detta inkluderar att besiktiga tävlingsområdet och de deltagande djuren före tävlingens start, samt att meddela startförbud för hästar som inte är fria från skador eller sjukdomar som kan antas orsaka lidande. Detta förfarande är i linje med djurskyddsförordningen och syftar till att säkerställa djurens välfärd och hälsa under tävlingar.

Vad händer om hästen inte går igenom besiktningen?

Om en häst inte går igenom besiktningen kan det uppstå en rad olika situationer och konsekvenser, beroende på omständigheterna kring besiktningen och eventuella efterföljande tvister mellan köpare och säljare.

Några saker som är viktiga att beakta är exempelvis att köparen har vårdplikt över djuret om han eller hon vill kräva avhjälpande, omleverans eller häva köpet. Det innebär att köparen måste vidta skäliga åtgärder för djurets vård.

Andra saker att tänka på är att djuret stannar hos köparen under tvistens gång, om säljaren motsätter sig köparens krav.

Konsekvenser för hästen vid en tvist

En häst som inte används eller tränas som vanligt på grund av en tvist kan drabbas av försämrad kondition och muskelbildning, vilket kan förvärra vissa skador eller minska möjligheterna att åtgärda dem. Hästens psyke kan också påverkas negativt.

Tillämpliga lagar vid köp av häst är köplagen och även djurskyddslagstiftningen är tillämplig vid sidan av de köprättsliga lagarna.

Vi på Treschow & Partner har en lång och bred erfarenhet gällande tvister vid köp av häst. Tveka inte att kontakta oss idag för ett kostnadsfritt inledande samtal. 

Kontakta oss för ett kostnadsfritt rådgivningssamtal

E: info@treschowpartner.se
T: +46 (0) 704-18 55 93