Förprövning innan du bygger för hästar

07.10.2024

Vad är förprövning?

Förprövning är en form av bygglov som säkerställer att den planerade byggnationen eller åtgärden uppfyller djurskydds- och djurhälsokrav. Du ansöker om förprövning hos länsstyrelsen när du ska bygga nytt, bygga om eller bygga till djurstallar, hägn eller andra förvaringsutrymmen för djur. Förprövning ska inte förväxlas med ett vanligt bygglov som du söker hos kommunen.

När behövs förprövning?

Du ska ansöka om förprövning om du vill:

  • Inreda eller använda en byggnad som djurstall som tidigare använts till något annat än den planerade djurhållningen.
  • Göra en ändring i ditt djurstall som är av väsentlig betydelse från djurskydds- eller djurhälsosynpunkt.

Krav och fördelar med förprövning

Förprövningen är ett krav, men den ger dig också möjlighet att få din planerade byggnation eller åtgärd kontrollerad och bedömd av länsstyrelsen utifrån kraven som gäller för bland annat:

  • Mått och utrymmen
  • Inredning, liggytor och utgödslingssystem
  • Utfodrings- och dricksvattenanordningar
  • Stallklimat och luftkvalitet
  • Brandskydd

Kostnader och konsekvenser

Att förpröva kostar ingenting. Däremot kan det bli dyrt att bygga utan förprövning. Om du gör något som kräver förprövning utan att först ha fått ett beslut om godkänd förprövning, ska länsstyrelsen förbjuda dig att ha djur i utrymmet. Om stallet, hägnet eller annat förvaringsutrymme ändå uppfyller djurskyddsreglerna, ska länsstyrelsen godkänna det i efterhand genom en så kallad efterhandsprövning. En sådan efterhandsprövning innebär ofta att du måste betala en särskild avgift, upp till 24 000 kronor beroende på byggnationens omfattning.

Undantag från förprövning

Du behöver bara förpröva om antalet hästar, som ryms på fastigheten efter att åtgärden är klar, kommer att vara 5 eller fler. Oavsett hur många djurplatser du har på fastigheten behöver du inte förpröva om du:

  • Reparerar eller underhåller ett redan befintligt och godkänt stall eller ventilationssystem, utan att ändra stallets planlösning.
  • Bygger tillfälliga sjukboxar.
  • Bygger 1 permanent sjukbox för endast 1 häst.
  • Bygger vissa byggnader för hästar utomhus som rymmer högst 10 hästar och enbart ska ge väderskydd.
  • Sätter upp tillfälliga boxar i anslutning till tävling som tas bort inom 5 dygn från det att tävlingen är avslutad.

Ansökan om förprövning

Du ansöker om förprövning hos länsstyrelsen. Ta gärna tidigt kontakt med länsstyrelsens förprövningshandläggare för mer detaljerad information. Du får inte börja bygga förrän länsstyrelsen godkänt förprövningen. Ansökan görs på en särskild blankett som finns tillgänglig på länsstyrelsens webbplats.

Detta ska du skicka med

För att underlätta hanteringen av din ansökan, tänk på att skicka med:

  • Tydliga och detaljerade ritningar, både planritning och sektionsritning samt en situationsplan.
  • Beskrivning av inredning, utrustning och tekniska system, till exempel produktbroschyrer, beskrivningar och foton.

När länsstyrelsen godkänt din ansökan

När länsstyrelsen har granskat dina ansökningshandlingar får du ett beslut. Efter att du fått ett beslut där länsstyrelsen godkänner din ansökan får du börja bygga. Länsstyrelsen måste besiktiga det du byggt innan du får börja använda det. Det är därför viktigt att du meddelar länsstyrelsen när du är klar.

Förhandsanmälan vid mindre om- eller tillbyggnad

Om du ska göra en mindre om- eller tillbyggnad i en stallavdelning som du har förprövat tidigare kan det räcka med en förhandsanmälan. För att det ska vara tillräckligt att enbart göra en förhandsanmälan krävs att samtliga punkter är uppfyllda:

  • Stallavdelningen är i enlighet med länsstyrelsens senaste förprövningsbeslut.
  • Åtgärden berör endast sådan djurkategori som du redan håller i stallavdelningen.
  • Djurplatserna du ska bygga kommer att bestå av samma inhysningssystem som redan används i stallavdelningen för den berörda djurkategorin.
  • Antalet platser som du ska bygga kommer efter åtgärden att motsvara högst 20 procent av det totala antalet sådana platser i stallavdelningen.

Så här gör du en förhandsanmälan

Blanketten för förhandsanmälan heter "Förhandsanmälan om förprövning med anledning av mindre om- eller tillbyggnad". Den ska fyllas i och skickas till länsstyrelsen i det län där du har din anläggning, tillsammans med skalenliga plan- och sektionsritningar. När din förhandsanmälan har kommit in till länsstyrelsen får du en bekräftelse. Länsstyrelsen kommer att begära kompletterande underlag om det visar sig att din förhandsanmälan innehåller brister av något slag.

Om du är berättigad att göra en förhandsanmälan får du påbörja åtgärden så fort länsstyrelsen fått din förhandsanmälan. Eftersom någon särskild besiktning av djurutrymmet inte krävs vid en förhandsanmälan får du använda det när åtgärden är färdig. Vid en förhandsanmälan granskar och godkänner inte länsstyrelsen utrymmet för den planerade djurhållningen, vilket innebär att du helt tar eget ansvar för att utrymmet utformas och används på ett sätt som är tillåtet enligt djurskyddsreglerna.