Fastighetsköp och fullmakt

31.05.2024

Fastighetsköp och fullmakt

Att köpa en fastighet är kanske en av de största köpen man kan göra. Det är då viktigt att säkerställa att allt går rätt till och det är bra att ha koll på vad som gäller samt vilka regler som finns. Några saker som är extra viktiga när man köper fast egendom är:

  • Köpeavtal: Ett köp av fast egendom kräver att avtalet ingås i skriftlig form. Avtalet ska innehålla uppgifter om den fastighet som överlåts samt säljarens och köparens underskrifter, uppgifter om köpeskillingen och en förklaring av säljaren att fastigheten överlåts till köparen. 
  • Ogiltighet: Om köpet inte uppfyller dessa krav är det, med undantag för vad som särskilt föreskrivs om köpeskillingen ogiltigt.
  • Lagfart: Efter köpet är förvärvaren skyldig att inom viss tid ansöka om lagfart. Fångeshandlingen och de övriga handlingar som är nödvändiga för att styrka förvärvet ska då ges in. Lagfarten skrivs in i det offentliga fastighetsregistret.
  • Skydd mot säljarens borgenärer: Vid köp av fast egendom får köparen skydd mot säljarens borgenärer redan genom det skriftliga avtalet. Det krävs alltså inte tradition (besittningsövergång), denuntiation (meddelande) eller lagfart för detta skydd.
  • Äganderättsövergång: Vid fastighetsöverlåtelse anses äganderätten övergå till förvärvaren i och med att ett köpeavtal som uppfyller de föreskrivna formkraven har ingåtts mellan parterna. Omedelbart med detta köpeavtal blir köparen ny ägare till fastigheten och anses då i princip också vara skyddad mot den gamle ägarens borgenärer.
  • Tillträde: Det faktiska besittningstagandet till fastigheten, "tillträdet", har ingen betydelse i fråga om övergången av rätten till fastigheten.

Dessa steg är centrala i processen för ett fastighetsköp och säkerställer att överlåtelsen sker på ett juridiskt korrekt sätt.

När det finns en fullmakt i ett fastighetsköp innebär det att en person (fullmaktshavaren) agerar på uppdrag av en annan person (fullmaktsgivaren) för att genomföra köpet. 

Det är viktigt att notera att en framtidsfullmakt som innefattar rätt att sluta avtal om köp, byte eller gåva av fast egendom är utan verkan i sådana angelägenheter om fullmakten återkallas eller förklaras kraftlös enligt lag.

Sammanfattningsvis, när det finns en fullmakt i ett fastighetsköp, måste fullmaktens giltighet och de formella kraven för köpet noga beaktas för att säkerställa att köpet genomförs korrekt och att köparen kan erhålla lagfart.

Vi på Treschow & Partner har en lång erfarenhet av fastighetsköp och fullmakt. Behöver du rådgivning? Tveka inte att kontakta oss för ett kostnadsfritt första samtal! 

Kontakta oss för ett kostnadsfritt rådgivningssamtal

E: info@treschowpartner.se
T: +46 (0) 704-18 55 93