Din guide till ett tryggt köp av bostadsrätt: Vanliga fallgropar att undvika

03.09.2024

Inledning 

Du kanske ska köpa din första lägenhet eller så gör du en uppgradering på din tidigare bostadssituation. Oavsett står du inför ett av de största köpen en privatperson gör i livet. Att köpa ett nytt hem är en spännande upplevelse, fylld med förväntan inför alla möjligheter som ditt nya boende erbjuder! Att äga en bostadsrätt innebär många friheter jämfört med att hyra en bostad. Bara friheten att kunna måla om i vilken färg du vill kan vara en stor lockelse med att äga en bostadsrätt. Men det medför även skyldigheter och risker som inte alltid är helt självklara. En viktig sak att ha i åtanke vid köp av bostadsrätt är att det inte bara är lägenheten som du köper. Du köper även in dig i en bostadsrättsförening vilket innebär extra ansvar och att du blir medlem i bostadsrättsföreningen. Det innebär att när du köper en bostadsrätt är det viktigt att utöver själva lägenheten även se över föreningen och dess ekonomi. 

Dolda fel vid köp av bostadsrätt? 

Många har hört om principen dolda fel som kan finnas när en person köper en fastighet. Det är en princip som är förknippat med osäkerhet och svårigheter då det kan vara svårt att veta vad dolt fel faktiskt innebär. Vid köp av bostadsrätt är inte principen av dolt fel enligt jordabalken tillämpligt. Till skillnad från fastighetsköp, där principen om dolda fel tillämpas enligt jordabalken, regleras köp av bostadsrätt av bostadsrättslagen och köplagen. Även om uttrycket dolt fel inte är en gällande princip vid köp av bostadsrätt är det fortfarande aktuellt att ha i åtanke att fel som föreligger på bostadsrätten innan köpet och som är dolt i en besiktning är säljaren ansvarig för. 

För att ett fel ska anses vara relevant vid en bostadsaffär måste följande kriterier vara uppfyllda: 

• Problemet ska inte ha varit förväntat med tanke på bostadens ålder, skick och användning. 

• Problemet måste ha existerat i bostaden vid tidpunkten för köpet. 

• Problemet påverkar bostadens marknadsvärde. 

• Problemet ska inte ha varit synligt eller upptäckbart, även vid en noggrann inspektion. 

Exempel 1: Klara har köpt en bostadsrätt och är mycket nöjd med sitt nya hem. Efter några månader upptäcker hon dock att det finns omfattande fuktskador i badrummet som inte var synliga vid köpet. Klara kontaktar säljaren och påpekar att skadorna måste ha funnits redan vid köpet. Säljaren hävdar att han inte kände till skadorna och att de inte är hans ansvar. Klara vänder sig då till sin hemförsäkring och får hjälp genom rättsskyddet att driva en tvist mot säljaren. Efter en rättslig process får Klara rätt och säljaren blir skyldig att ersätta henne för kostnaderna för att åtgärda fuktskadorna. 

Vid en tvist om bostadsrättsköpet är rättsskydd i din hemförsäkring behjälplig. Det kan även vara klokt att anlita en jurist specialiserad på dolda fel för att få bästa möjliga hjälp. 

Psst: Glöm inte bort att du har två år på dig från tillträdesdagen att reklamera dolda fel som upptäcks efter köpet. 

Föreningens ekonomi 

En av de största fallgroparna vid köp av bostadsrätt är att inte undersöka bostadsrättsföreningens ekonomi noggrant. En förening med dålig ekonomi kan leda till höjda månadsavgifter och oförutsedda kostnader för underhåll och reparationer. Det är viktigt att granska föreningens årsredovisning, budget och eventuella framtida renoveringsplaner. 

Exempel 2: Erik köpte en bostadsrätt utan att granska föreningens ekonomi. Efter ett år höjdes månadsavgiften kraftigt på grund av föreningens dåliga ekonomi och behov av omfattande renoveringar. Erik hade inte räknat med de ökade kostnaderna och fick svårt att klara av de nya utgifterna. Han insåg att om han hade granskat föreningens ekonomi noggrannare innan köpet, hade han kunnat undvika den ekonomiska pressen. 

Undersökningsplikt 

Som köpare har du en undersökningsplikt, vilket innebär att du måste noggrant undersöka bostadsrätten innan köpet. Fel som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning kan inte reklameras som dolda fel.

Psst: Det kan vara klokt att anlita en besiktningsman för att säkerställa att inga allvarlig fel eller brister finns.

Exempel 3: Anna köpte en bostadsrätt utan att anlita en besiktningsman. Efter inflyttning upptäckte hon omfattande fuktskador i badrummet som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning. Anna försökte reklamera felen till säljaren, men eftersom skadorna borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning, kunde hon inte få ersättning. Anna fick själv stå för kostnaderna för att åtgärda fuktskadorna, vilket blev en dyr lärdom om vikten av att noggrant undersöka bostadsrätten innan köpet. 

Stadgar och regler 

Varje bostadsrättsförening har sina egna stadgar och regler som medlemmarna måste följa. Det är viktigt att läsa igenom dessa noggrant innan köpet för att undvika obehagliga överraskningar. Stadgarna kan innehålla regler om allt från renoveringar till husdjur och andrahandsuthyrning. 

Exempel 4: Johan köpte en bostadsrätt och planerade att hyra ut den i andra hand. Efter köpet upptäckte han att föreningens stadgar hade strikta regler som begränsade andrahandsuthyrning. Johan hade inte läst stadgarna noggrant innan köpet och insåg nu att han inte kunde hyra ut lägenheten som planerat. Detta skapade problem för Johan som hade räknat med att kunna hyra ut lägenheten för att täcka en del av sina kostnader. 

Sammanfattning 

Att köpa en bostadsrätt är en stor investering och det är viktigt att vara noggrant förberedd för att undvika vanliga fallgropar. Genom att noggrant undersöka bostadsrätten, föreningens Det kan vara klokt att anlita en besiktningsman för att säkerställa att inga allvarliga fel eller brister finns. Det kan vara klokt att anlita en besiktningsman för att säkerställa att inga allvarliga fel eller brister finns. ekonomi och stadgar samt vara medveten om dina rättigheter och skyldigheter kan du minimera riskerna och göra ett tryggt köp. 

För dig som behöver hjälp med juridiska frågor kring bostadsrätt finns vi på Treschow & Partner tillhands. Vi erbjuder expertis inom fastighetsrätt och kan ge dig den professionella rådgivning du behöver, oavsett om du bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annanstans i Sverige