Checklista om du ska köpa båt

Checklista om du ska köpa båt

Går du i köpa båt tankar? Då finns det några saker som du bör tänka på. Läs gärna igenom vår checklista för att få en trygg och säker affär.

Vad är det för båt som du är ute efter?

Först bör du tänka över vad du vill ha för båt och hur du ska använda den? Ska det vara en familjebåt som man kan sova i eller är du ute efter mindre båt som är lätt att lägga till? Är det en motorbåt du är ute efter eller föredrar du segelbåt? Så det kan vara bra att först ta fram papper och penna och skriva ner vad som är viktigt för dig. Tänk över hur mycket tid du vill lägga på båten, båtens storlek och bensinförbrukning och hur och när du ska använda den. Om du har en klar bild framför dig så underlättar det när du ska börja leta efter just din drömbåt.

När du väl har fått en klar bild av vad för båt som du är ute efter kan det vara bra att fastställa en budget. Hur mycket ska din drömbåt få kosta? Om du har en ungefärlig prisbild så kan du även se till hur du ska finansiera ditt båtköp. Har du sparat pengarna sedan tidigare eller behöver du hjälp med finansieringen.

Nu är det dags för dig att göra din research och denna bör du göra noggrant. Ta reda på allt kring de båtar du är intresserad av och se till elsystem, modell, material och motor. Om du har klarhet i detta så vet du även på ett ungefär vad priset kan landa. När du ser till priset och hur mycket din båt får kosta så bör du ha i åtanke att det tillkommer även andra kostnader som försäkring, båtplats och eventuellt underhåll. Många väljer att köpa sin båt på avbetalning och om du ska välja denna avbetalningsmodell så bör du även göra en noggrann undersökning av de olika långivarna som finns på marknaden och se till både ränta och avgifter.

Tänk på att provköra

När du väl har hittat en båt som du är intresserad av så är det viktigt att du provkör båten och även undersöker den noggrant. Det kan även vara bra att skriva ner en frågelista till säljaren till exempel bör du ta fråga hur drevet och motorn är servade. Ett båtköp är en stor och oftast dyr affär så ta god tid på dig och undersök noga alla funktioner och skrymslen. Du bör även be om att få provköra båten för att få en känsla av hur den går. När du provkör båten kommer du även kunna kontrollera båtens olika funktioner och användbarhet.

Kontrollera båten och säljaren innan köpet

När du har provkört bilen och undersökt den noga och du har bestämt dig för att det är just den här båten som du vill ha så bör du kolla upp så att båten inte är stulen. Ibland säljs dessvärre stulna båtar vidare på en andrahandsmarknad och därför är det viktigt att du som konsument gör vissa kontroller innan båtköpet. För det fall du köper en båt som är stulen är det inte säkert att du kan hävda godtrosförvärv utan den ursprungliga ägaren kan ha rätt att få tillbaka båten. För att ta reda på att det verkligen är rätt ägare som säljer båten så kan du be att få se servicehistorik och till exempel försäkringshandlingar.

Så hur kan du då kontrollera detta kanske du undrar. På Larmtjänst sida kan du hitta massa information och tips och råd. https://www.larmtjanst.sePå deras hemsida kan du även hitta efterlysta båtar som blivit stulna från sin ägare. Du bör även dubbelkolla båtens motor- eller skrovnummer för att försäkra dig om att båten inte är stulen. Uppgifter om efterlysta motorer och båtar kan du som sagt hitta på Larmtjänst sida men du kan även kolla med Sjöpolisen länk: https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/batstold/

Vi har nu gått igenom vilka kontroller du kan göra av båten men du bör även kolla upp säljaren. När det sen kommer till säljaren av båten kan du be att få se körkort eller pass eller om säljaren har något annat som kan identifiera denne. Du bör även kolla om båten är belånad. Om båten är belånad kan ni med fördel göra upp båtaffären på säljarens bank så att det blir tydligt att de eventuella lån som finns löses.

Avtalet

När det är dags att ingå ett avtal mellan köpare och säljare så ska först nämnas att detta kan ske både muntligt och skriftligt. Skriftliga avtal är alltid att föredra för dels så blir det tydligt för er båda vad som gäller och sen kan man ofta slippa rättsliga tvister om man har gjort ett tydligt och välformulerat avtal. Du kan med fördel ladda hem ett köpeavtal här på vår sida www.båtjuristen.se där ni kan fylla i förutsättningarna för er affär. Det som kan vara bra att känna till är att det kommer att vara två olika typer av lagar som gäller beroende på om köpet sker mellan två privatpersoner, mellan två företag eller då ett företag säljer till en privatperson. De lagar som kommer att reglera ert köp är konsumentköplagen eller köplagen beroende på vilka parterna är.

Vill du veta mer? Kontakta någon av våra advokater på Treschow & Partner:


Kontakta oss för ett kostnadsfritt rådgivningssamtal